Facilities

The educational programs of Eltham North are supported by a diligent, cohesive community and a well resourced infrastructure.  In the past decade the school has been transformed to accommodate up to 25 classrooms with the addition of a Community Centre, larger Resource Centre, Multi-Media Information Communications Lab (ICT), Music centre, OSHC centre, newly refurbished art room and an upgraded Administration area.  The extensive ICT facilities are networked to all classrooms and specialist areas. The provision of greater space and technology resources serves to respond to learners developmental needs and innovation in pedagogy.  Extensive landscaping provides a range of active and passive play areas with four adventure playground zones. Astro turf covers our main assembly,  prep and Year 3/4 play zones and our new 5/6 grass lawn outside the library.  Outdoor environmental activity areas include a two pergola covered learning areas, vegie gardens, worm farm and greenhouse.

The school was initially designed by Clarke Hopkins Architects and includes a learning neighbourhood for Prep – Year 2 students consisting of 12 classroom learning spaces and 5 support rooms.  The Specialist zone includes an Art room, Out of School Hours Care room, large hall, canteen, Library and ICT Lab, Environmental Cooking and Science Lab, Music Centre with attached keyboard lab and Instrumental Music room.  The Year 3/4 zone supports 7 classroom learning spaces and the Year 5/6 zone supports 6 classroom learning spaces and two spare multi purpose learning space. The main school roof is new and improvements made internal ceilings, cupboards and fitouts in classrooms.

The BER Development is a two storey building. The year 5 students are located in the ground floor zone with three flexible learning spaces and a break out multi-purpose room.  The same set exists for the year 6 classes on the first floor. A small kitchen and two disabled WC’s are included in the foyer. A bridge ramp links to the year 6 upper level from the playground and year 4 relocatables and a grand staircase divides both levels.

The old library was transformed into a large Staffroom, kitchen and Conference room.  The old staff room is refurbished as a science lab / cooking learning centre. These redevelopments were relatively easy to undertake but required an allocation of funds and support from parents (trades required include builders, carpenters, electricians and plumbers).

For the commencement of 2017, we completed more than $70,000 (school funds) of works to fit put the year 5 zone and establish a newly appointed ICT lab and library down in the main building perimeter near the Prep - year 2 playspace.